Een boekje lezen voor het slapen

Dat een boekje lezen goed is voor de ontwikkeling van een kind, daar zijn we het allemaal wel over eens. Maar wat is het effect van een boekje lezen voor het slapen? Dat vertellen we je in dit artikel!

Het belang van bedtijdroutine

Volgens baby slaapcoach Slaapkops is het belang van een goede bedtijdroutine groot. Wanneer je voor het slapen altijd dezelfde bedtijdroutine uitvoert, dan is het voor je kindje duidelijk dat het tijd is om te gaan slapen. Om je kindje goed te leren slapen, is het allereerst belangrijk dat je kindje zelfstandig in slaap kan vallen. Wanneer je je kindje direct in bed legt, kan je kindje in de war zijn en weet hij of zij niet wat het moet doen. Door een bedtijdroutine in te lassen, weet je kindje dat het tijd is om te gaan slapen. Daarnaast is het toevoegen van een boekje lezen voor het slapen natuurlijk een erg leuke toevoeging.

Een boekje lezen voor het slapen is een rustige activiteit. Je wilt namelijk niet te druk zijn voor het slapen, zodat je kindje al in een rustige staat kan komen en daarnaast wil je ook geen schermen meer zoals tv of telefoon die blauw licht aanmaken en de aanmaak van melatonine verstoren. Een boekje lezen is dus niet alleen goed voor de ontwikkeling en woordenschat van je kindje, maar helpt je kindje ook bij het slapen!

Daarnaast kan je de bedtijdroutine ook al in de schemering uitvoeren. Hierdoor kan de aanmaak van melatonine al zijn werk doen. Dit is het slaaphormoon dat je helpt slapen.

Bedtijdroutine tijdens slaapregressie

Een slaapregressie (of eigenlijk hoe we het liever noemen: progressie), kan een vervelende stoorzender zijn tijdens de slaap van je kindje. Je kindje maakt allerlei ontwikkelingen door en moet dit ‘s nachts verwerken, waardoor ze vaker wakker worden of moeilijker in slaap komen. Juist in deze periode is het belangrijk om je vast te houden aan de gebruikelijke gewoonten om de voorspelbaarheid erin te houden en daarnaast om geen verkeerde slaapassociaties aan te leren. Bied je kindje de extra comfort waar hij of zij om vraagt, maar houd dus wel de standaarden aan die je normaal ook aanhoudt zoals het boekje lezen voor het slapen.

Kortom: las een bedtijdroutine in voor het slapen en sla daarbij zeker nog eens het boekje open!